Kupujme slovenské výrobky

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kupujme slovenské výrobky

Viem, asi je dosť zvláštne, že taká mladá žena ako som ja nepíše blog o móde, hudbe, obľúbených hercoch,... Avšak téma prečo kupujeme čoraz viac a viac zahraničných výrobkov ma zaujala viac.

Na začiatok by som mohla udať zopár faktov. Je sobota dopoludnia a ja mám chuť si na obed pripraviť kuracie prsia s ryžou a broskyňou. Vyberiem sa do obchodu a nevychádzam z údivu. Hrabem sa v mraziacich boxoch, držím už v poradí piate balenie kuracích pŕs a zatiaľ je krajinou pôvodu vždy iba Poľsko. Našla som ešte zopár balení s krajinou pôvodu Maďarsko alebo Česká republika, no poriadne som sa zapotila, kým som našla skutočne Slovenské kuracie prsia. Pritom slovenské mäso bolo možno o 50 centov drahšie. Stále rozmýšľam, prečo väčšina ľudí nespraví ako ja, ale vyberie si skôr lacnejšiu variantu - aby ušetrili. Porovnajme si to teda s ryžou. Nikomu nekážem aby kupoval slovenskú ryžu. Veď samozrejme ryža sa pestuje v Číne. Je určitý druh výrobkov, kde sa neubránime dovozu zo zahraničia.

Sama pracujem v Švajčiarskej spoločnosti, ktorá na Slovensko dováža BIO produkty, pod veľmi známou značkou. Nechcem kompromitovať firmu, ktorá ma zamestnáva, je to predsa môj chlebodarca. Ale poďme si pekne porozprávať celý ekonomický reťazec. Vo Švajčiarsku, Nemecku, Rakúsku sa vypestujú plodiny, z ktorých sú tieto BIO produkty vyrobené. Ich miestni poľnohospodári dostanú dotácie z Európskej únie, ich poľnohospodárska technika je veľmi vyspelá. Zároveň je podpora zamestnanosti v poľnohospodárstve, pretože o BIO plodiny je potrebné sa intenzívne starať a samozrejme bez pesticídov. Potom sa plodiny spracovávajú vo výrobných závodoch v už menovaných krajinách. Tento výrobný závod najskôr postavia napr. nejaké Nemecké stavebné firmy, ktoré zaplatia svojich zamestnancov. V týchto závodoch sú technické stroje na výrobu produktov. S tými strojmi pracujú zamestnanci, ktorí nebojte sa nie sú zo Slovenska. Keď je produkt hotový potrebuje obal. Hotové výrobky treba preskladovať, kým dôjde k transportu k nám. Nasleduje transport zahraničnou spoločnosťou do skladu na Slovensko alebo do Čiech. Znovu treba zaplatiť skladovanie, ale aspoň už na Slovensku. Ďalej treba zaplatiť nájom kancelárii na Slovensku. Pracovné sily, bohužiaľ ani manažment nie je zo Slovenska ale uskutočňuje sa v partnerskej spoločnosti v Českej republike. Veď čo, veď sme len Slováci, tu stačí pár obchodných zástupcov a všetko ostatné sa bude riadiť z Českej republiky. Dokonca ani len jeden konateľ nie je Slovák. Švajčiarskej spoločnosti musíme zaplatiť ochrannú známku a receptúru, vôbec za to, že používame ich značku a samozrejme rôzne laboratórne skúšky. Ďalej rôzne prevádzkové náklady.....ale to už platíme na Slovensku. Kým sa dostane výrobok na pult obchodných centier čaká ho veľmi dlhá cesta. Nakoniec si kúpime drahý výrobok s dobrým svedomím, čo všetko pre seba a svoje zdravie spravíme, že sme si kúpili BIO výrobok.

Otázka znie. Sme skutočne takí hlúpi aby sme nevedeli vyrobiť a postarať sa o niečo podobné? V skutočnosti existujú podobné výrobky vyrobené na Slovensku a predstavte si, sú o polovicu lacnejšie ako tie švajčiarske. Prečo my naše slovenské výrobky nevyvážame do zahraničia? Prečo v zahraničí naše výrobky nikto nekupuje? No preto, lebo oni kupujú iba svoje výrobky. Podporujú ich miestnu ekonomiku. Ich nezaujíma, že naše výrobky sú lacnejšie. Pritom výhodou vyvážania do zahraničia je, že netreba zaplatiť DPH na výstupe, t.z. že daňová povinnosť je nižšia. Vývozom z krajiny sa zvyšuje výkonnosť ekonomiky a dovozom sa naopak znižuje. Určuje to miera HDP - Hrubý domáci produkt.

Ak teda nie sme schopní vyvážať naše výrobky do zahraničia, kupujme ich aspoň na Slovensku. Vážme si slovenskú kvalitu, dajme si pozor aby sme čoskoro nekupovali iba zahraničné výrobky, pričom slovenské závody na výrobu rovnakých alebo podobných výrobkov sa budú zatvárať, slovenských zamestnancov budú prepúšťať, nezamestnanosť bude stúpať a o chvíľu bude hroziť, že si nebudeme mať za čo kupovať tie TOP zahraničné výrobky.

Prevencia úpadku ekonomiky | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014